Baggrund
Siden jeg for små 20 år siden afsluttede min uddannelse i kommunikation, har jeg altid troet på, at kommunikation kan ændre verden. Og nu oplever jeg også, at der er brug for det.
Jeg har også holdt snart 1500 foredrag, hvor omdrejningspunktet er netop kommunikation. Takket være en masse engagerede tilhørere, kunder og bunkevis af bøger har jeg nu fået en indsigt, som jeg gerne vil dele med verden.
Budskab
Hvis vi skal tage kommunikation (at gøre fælles) alvorligt, må vi acceptere det som grundlæggende præmis. Den andens verden er den andens verden. Hvis du i udgangspunktet antager den for at være forkert, har du også frameldt muligheden for kommunikation. For at “gøre fælles” handler ikke om, at den anden skal forstå det, du forstår. Det er noget andet – fx information, præsentation eller strategisk formidling. I stedet betyder kommunikation at delagtiggøre den anden i fællesskabet – et fællesskab som skabes, når vi kommunikerer.
Vi kan jo så lære en masse forskellige teorier og værktøjer, der skal forbedre vores kommunikation, men hvis fundamentet stadig er, at den anden skal have din forståelse, bliver vi bare bedre og bedre til at råbe.
Brugbarhed
Prøv at forestille dig en arbejdsplads eller en privat relation, hvor
– Man i den grad kan være sig selv
– Man ikke skal være bange for at sige tingene højt
– Man ikke skal spekulere over, hvad de andre tænker om én
– Eller om man nu får sagt tingene rigtigt
– Eller om vi kan håndtere vores forskelligheder
– Vi kan finde bedre løsninger, fordi vi kan relatere os til hinanden på et større plan
Det er den type relationer, som princippet “Medmennesket” skal skabe et fundament for. For hvis kommunikationens deltagere bruger princippet, vil man altid møde hinanden med nysgerrighed som udgangspunkt – og prøve at komme ind i den verden, hvor den ene eller anden siger, giver mening.
Jeg håber, at du vil med på rejsen.