En grafisk fagbog

Om jeg er den første tror jeg næppe. Men jeg har indtil videre ikke læst en fagbog, der smelter grafiske elementer så meget sammen med tekst, som jeg er ved at gøre. Jeg ved faktisk ikke engang, hvad jeg skal kalde formatet endnu. Jeg kører med grafisk fagbog, selvom det kan få én til at tænke, at det er en decideret tegneserie. Så langt går jeg dog ikke.

(Billederne nedenstående har intet med indlægget at gøre, men bare eksempler fra tegneriet undervejs. De er heller ikke scannet rigtigt ind endnu).

Når jeg selv har skrevet bøger, skal de som regel omsættes til foredrag. Nu prøver jeg at gå den anden vej ved at omsætte foredragsstilen til bogformat ved at bruge meget mere leg og visuelle virkemidler end bare at skrive løs og tage et billede ind i ny og næ.

Jeg er stor fan af den traditionelle bog og har hundredvis stående på mit kontor. Men fagbøger kan dels have den indbyggede ulempe, at de bliver for kedelige at skulle komme igennem, og at man husker alt for lidt fra dem.

Faktisk tror jeg, at jeg i gennemsnit husker 1-2 pointer fra hver fagbog. Det vil jeg prøve at lave om på ved at gøre det til en helt anden form for oplevelse.

En ulempe er, at jeg sådan set ikke er tegner, men derfor kan jeg to godt tegne alligevel. Det skal jeg nok komme over med god vejledning og en masse øvelse.

En anden og mere farlig ulempe kunne være, at bogen bliver betragtet som mere ufaglig, fordi den er tung læsning, som fx min sidste bog “Nysgerrighed er svaret”. Jeg kan derfor også risikere at komme i kategorien “ufaglig”, og det vil jeg være ked af. Men jeg har optimisme omkring det, for når vi ser på foredrag, så virker humor og visuelle virkemidler altid fremmende for læringen og oplevelsen undervejs.

Men jeg er villig til at give det et forsøg. Også fordi mange af mine pointer skal inspirere til mere nysgerrighed og fantasi, og det kan et legende udtryk være med til at underbygge.

Jeg kan også mærke, at den grafiske sammensmeltning får mig til at skrive mere levende, når jeg hele tiden tænker, om en tegning kunne illustrere mine pointer tydeligere, og hvordan jeg i det hele tiden tænker over, at det, jeg sender ud, skal opleves af et andet menneske.

Det kommer nok til at komme an på en prøve. Derfor vil jeg også teste formen løbende, og hvis du gerne vil være tester, så giv mig endelig besked.

Du må også meget gerne gøre mig opmærksom på andre fagbøger, som jeg kan hente inspiration fra i forhold til brugen af tegninger og en legende stil.

Udgivet
Kategoriseret som Form

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *